11 lipca 2014

Aspartam E951 - słodka trucizna




Aspartam stosowany jako słodzik w produktach typu light. Tak naprawdę spożywamy go niemal codziennie w napojach, lodach,gumach do żucia, dżemach, cukierkach,słodyczach, słodzikach, płatkach śniadaniowych .. można by tego wymienić mnóstwo. Sztuczny słodzik to oczywisty wybór w przypadku żywności dietetycznej – jej producentom zależy bowiem na zachowaniu niskiej kaloryczności produktów bez szkody dla słodkiego smaku.
Smak aspartamu nie jest identyczny ze smakiem zwykłego cukru, jest 160-200 razy słodszy od niego. Słodycz aspartamu jest odczuwana wolniej od słodyczy cukru, dłużej jednak jest zachowywana w ustach.

W skład aspartamu wchodzi kilka związków chemicznych:
  • Metanol – trucizna,  która zamienia się w  rakotwórczy aldehyd mrówkowy
  • Dwuketopiperazyna (DKP)- w doświadczeniach na zwierzętach powodowała guzy  w mózgu
  • Fenyloalanina -  może powodować liczne problemy neurologiczne
    Niektóre badania wykazały, że aspartam może być czynnikiem wpływającym na rozwój chorób wzroku, cukrzycy, otyłości, ADHD, chorób Parkinsona, Alzheimera i raka ale nie tylko, 
     
    Spożycie aspartamu może tworzyć korzystne warunki do rozwoju:
    • depresji, 
    • sklerozy,
    • ziarnicy złośliwej,  
    •  artretyzmu, 
    • ataków paniki, padaczki
    •  niedoczynności tarczycy, która prowadzi do otyłości
Aspartam wywołuje wiele niepokojących zaburzeń od zaników pamięci po nowotwory mózgu.

Na ten temat można by pisać i pisać, jednak myślę że historia związana z tym i wiele innych
nie jest konieczne.





1 komentarz :