Aspartam stosowany jako słodzik w produktach typu light. Tak naprawdę spożywamy go niemal codziennie w napojach, lodach,gumach do żucia, dżemach, cukierkach,słodyczach, słodzikach, płatkach śniadaniowych .. można by tego wymienić mnóstwo. Sztuczny słodzik to oczywisty wybór w przypadku żywności dietetycznej – jej producentom zależy bowiem na zachowaniu niskiej kaloryczności produktów bez szkody dla słodkiego smaku.
Smak aspartamu nie jest identyczny ze smakiem zwykłego cukru, jest 160-200 razy słodszy od niego. Słodycz aspartamu jest odczuwana wolniej od słodyczy cukru, dłużej jednak jest zachowywana w ustach.
W skład aspartamu wchodzi kilka związków chemicznych:
- Metanol – trucizna, która zamienia się w rakotwórczy aldehyd mrówkowy
- Dwuketopiperazyna (DKP)- w doświadczeniach na zwierzętach powodowała guzy w mózgu
- Fenyloalanina - może powodować liczne problemy neurologiczneNiektóre badania wykazały, że aspartam może być czynnikiem wpływającym na rozwój chorób wzroku, cukrzycy, otyłości, ADHD, chorób Parkinsona, Alzheimera i raka ale nie tylko,
Spożycie aspartamu może tworzyć korzystne warunki do rozwoju: - depresji,
- sklerozy,
- ziarnicy złośliwej,
- artretyzmu,
- ataków paniki, padaczki
- niedoczynności tarczycy, która prowadzi do otyłości
Aspartam wywołuje wiele niepokojących zaburzeń od zaników pamięci po nowotwory mózgu.
Na ten temat można by pisać i pisać, jednak myślę że historia związana z tym i wiele innych
nie jest konieczne.
Na ten temat można by pisać i pisać, jednak myślę że historia związana z tym i wiele innych
nie jest konieczne.
Dlatego produktom z Asprtamem mówimy stanowcze NIE !!
OdpowiedzUsuń